EN | FI | SV
Madhousebanner
Mad House

Mikä Mad House?

Mad House on esitystaiteen talo, joka esittelee ja tuottaa kokeilevaa esittävää taidetta. Mad Housen toimintamalli on sisältölähtöinen ja ajassa muuntuva. Mad House on taiteilijoiden perustama ja toiminta kulkee taide ja yhteisö edellä.
 

Taidetta tasavertaisesti

Mad Housen ohjelma koostuu kokeilevasta taiteesta, niin esityksistä, näyttelyistä, stand-upista kuin nykytanssiesityksistä ja Think Thankeista, joissa toimintaa pyritään kehittämään eteenpäin vaihtuvin teemoin. Mad Housen ohjelman kokoaa kuraattorijoukko kutsuteoksista, omista tuotannoista sekä avoimen haun kautta tulevista teoksista. Mad Housessa on jatkuva avoin haku (opencall@madhousehelsinki.fi). Esityskausien ajan toiminnassa on myös Ihana Baari, joka toimii kohtaamispaikkana yleisölle ja taiteilijoille. Baarissa nähdään Mad Housen kuratoimaa ohjelmaa mutta sinne ovat myös ulkopuoliset tahot tervetulleita järjestämään iltoja ja esityksiä.

Mad Housen toiminnan ytimessä on läpinäkyvyys ja tasavertaisuus. Se ei toimi perinteisen hierarkisen mallin mukaan, vaan toimintaa kehitetään kollektiivisesti taiteilijoiden ja yhteisön kanssa.
 

Miksi?

Mad House tarjoaa esitystaiteen tekijöille esitystilat ja kansainvälisen verkoston sekä tuotanto-organisaation tuen. Mad House levittäytyy yli koko taidekentän, linkittää esitystaiteen tekijät toisiinsa ja tuo esitystaidetta yleisön helposti saavutettavaksi. Mad House vastaa myös esitystaiteen keskeisiin haasteisiin: tilojen tarpeeseen, tiedonkulun ja liikkuvuuden parantamiseen sekä resurssien optimointiin. 
 

Tilat

Mad Housen toiminnan kotipesä on Helsingin Suvilahdessa, Esitystaiteen keskuksessa. Mad Housella ei ole omaa vakituista näyttämöä.
 

Esityskaudet

Mad Housen ensimmäinen kausi toteutui kuukauden mittaisena, festivaalinkaltaisena esitystaiteen tapahtumana Helsingin Suvilahden Tiivistämö-rakennuksessa 1.-29.10.2014. Kuukauden aikana saman katon alla kokoontui noin 130 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta 52 eri esityksen ja työpajan myötä. Ohjelmisto koostui esitystaide- ja performanssiesityksistä, installaatioista sekä monipuolisesta baariohjelmasta. Kuukauden jälkeen todettiin – Mad Housessa on järkeä!
Työryhmä: Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Satu Herrala, Martina Marti, Eva Neklyaeva, Pietu Pietiäinen, Mirva Pulkkinen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää

Toisella kaudella otettiin käyttöön termi esitystaiteen talo ja siirryttiin kohti repertoaarimaisempaa toimintaa. Esitystaiteen talo Mad Housen toinen kausi vietettiin monipuolisesti esitys-, performanssi- ja äänitaiteen parissa 1.9.-28.11.2015 Suvilahden Tiivistämö-rakennuksessa. Kausi piti sisällään 64 päivää täynnä taidetta, 93 yksittäistä tapahtumaa, 19 eri taiteilijan tai ryhmän toimesta.
Työryhmä: Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Leena Kela, Pietu Pietiäinen, Mirva Pulkkinen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää

Mad Housen kolmatta kautta vietettiin jälleen Suvilahden Tiivistämössä 5.2.-30.4.2016. Kolmas kausi oli ohjelmistoltaan väljempi ja esityskaudet pidempiä. Kauden kantavina teemoina nousivat dada-esitystaidesuuntaus, sekä queer- ja LGBT- yhteisön esilletuominen yhteistyössä Transforces ryhmän kanssa toteutetussa ‘Transforces On Stage’ -esitystaidekokonaisuudessa. Esityskausi täytti katsomon 80% ja osoitti, että kevät ajankohtana on Mad Housen toiminnalle paras ajankohta.
Työryhmä: Markus Alanen, Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Martina Marti, Niko Mattila, Lani Nordlund, Mirva Pulkkinen, Lari Suominen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää

4. kausi toteutuu 13.1.-23.4.2017. Ohjelmistosta nousee esiin kehollisuus niin aiheena kuin työskentelymetodina. Kotipaikkana on jälleen Suvilahden Tiivistämö.
Työryhmä: Markus Alanen, Heidi Backström, Aino Haarala, Johannes Hallikas, Sonja Jokiniemi, Leena Kela, MArtina Marti, Niko Mattila, Mikko Niemistö, Kati Palokangas, Elina Pirinen, Salla Ryynänen, Lari Suominen, Annika Tudeer ja Juha Valkeapää