EN | FI | SV

Blaue Frau, Nina Matthis, ÖFA & LOSTI: Harlequin

Biljett: 10/12/18€
Location : Mad House Helsinki / Teurastamo Visa karta

Föreställning startar från KOHTA kunsthalle, Työpajankatu 2b, rakennus 7, 3. våningen, 00580 HKI, TEURASTAMO
29 och 30 jan på svenska
31 jan och 1 feb på engelska
Föreställningens åldersgräns är 18 år
Datum:
Blaue Frau, Nina Matthis, ÖFA & LOSTI: Harlequin / på Svenska: 29 januari 2020 18:00
Blaue Frau, Nina Matthis, ÖFA & LOSTI: Harlequin / på Svenska: 30 januari 2020 18:00
Blaue Frau, Nina Matthis, ÖFA & LOSTI: Harlequin / in English: 31 januari 2020 18:00
Blaue Frau, Nina Matthis, ÖFA & LOSTI: Harlequin / in English: 1 februari 2020 14:00

Harlequin är en provocerande och hejdlös helaftonsföreställning som gör en djupdykning i romantisk kärlek.

I år har Harlequinromanen getts ut i Skandinavien i fyrtio år. För att fira ville vi tillsammans skapa ett konstnärligt verk inspirerat av Harlequin - vår tids främsta kiosklitteratur. Att utgå ifrån den heteronormativa, patriarkala och naiva Harlequinromanen kan tyckas vara ett märkligt val för tre feministiska kollektiv. 

Men, vi vill undersöka om genren helt enkelt är meningslös i sin naivitet, eller om det finns en möjlighet att ärligt undersöka innehållet i romanerna. Kan vi i dem hitta svar på varför det kan vara så svårt att leva heteronormativt och monogamt?

Harlequin hade premiär i juni 2019 på Hangö Teaterträff i Finland och vann festivalens årliga Antoniapris för konstnärligt mod och mångfald. Antoniaprisets jury motiverade sitt val med att konstatera att Harlequin är en föreställning som jobbar med normkritik på alla plan, i innehåll och form, vid valet av ensemble, både på scen och utanför den. Harlequin turnerar i Norden under 2020 och 2021.

Blaue Frau är en finlandssvensk scenkonstduo som sedan starten 2005 revolterat mot rådande normer inom teatern och samhället. I Harlequin får Blaue Frau förstärkning av svenska performern Ninna Matthis.

Amanda, Nadja och Lisen från ÖFA-kollektivet har arbetat tillsammans sedan 2006. De har i sin konstellation utvecklats till en stark och återkommande punkt i svenskt kulturliv och har också etablerat en internationell publik.

Selma, Gigja och Hallveig har sedan 2012 arbetat tillsammans i olika sammanhang inom scenkonsten. Harlequin är deras första projekt som feministisk trion i LOSTI Collective.

Samarbetspartner KOHTA kunsthalle.

 

 


Share: