EN | FI | SV
Mhh season4

David Kozma: Greetings from Zoongary, Zooropa

Gfz2
Play button
Biljett: 15,00 € / 10,00 €
Location : Mad House Helsinki Visa karta

Premiär
Längd: c. 2h
Språk: zoongarian (finska-engelska-ungerska)
Datum:
18 januari 2017 19:00
19 januari 2017 19:00
20 januari 2017 19:00
21 januari 2017 19:00

Hej Ungern, hur går det?

År 1989 hjälpte Ungern fler än 50 000 människor fly från Östtyskland till Österrike. År 1956 flydde ca 200 000 ungrare från sitt hemland som flyktingar undan Sovjetunionen. Idag finns det en gräns i Ungern som delar världen itu. Du kanske kan korsa denna gräns med ditt pass, men kan mannen bredvid dig göra det? Minns du den paneuropeiska picknicken? Hur blev den här gränsen till? Hur skapades tidigare gränser och murar? Hur revs de ner? Hur blev Jobbik det tredje största partiet i Ungern? Och hur är det med Sannfinländarna? Vad händer här? Och varför tillåts det? Hallå Bryssel! Hallå Europa!

Under sommaren 2016 reste regissören och skådespelaren David Kozma med sin kamera till sina barndomstrakter i Ungern och Transylvanien. Resan var nödvändig för att han inte längre kunde känna igen sin värld i Europa. Kozma filmade och intervjuade ett flertal människor som på olika sätt befann sig nära denna gräns mellan Ungern och resten av världen. Han mötte en gammal kvinna med ett staket av taggtråd på sin bakgård, en familj vars historia i Transylvanien sträcker sig flere hundra år bakåt i tiden, och en medlem av Jobbik (ett ungerskt parti på yttersta högerkanten), för att nämna några. Kozma ger dem alla en röst i sitt senaste konstverk, live-installationen Greetings from Zoongary, Zooropa. Kozma, själv till hälften ungrare, till hälften rumän, numera finländare, frågar sig själv: ”Vad hände i Ungern, med ungrarna? Är jag ännu en ungrare?” och visar upp sidorna och berättelserna i detta delade Europa, av människor där som lever och andas.  

Greetings from Zoongary, Zooropa kombinerar klassisk och elektronisk musik med visuellt uttryck och scenkonst. Som öppningsprogram för fjärde säsongen av Mad House på Tiivistämö (Presseriet, Södervik) kommer pianisten László Süle, den elektriska kantelespelaren Senni Eskelinen, den elektriska violin- och datorexperter Romulus Chiciuc samt skådespelaren och sångerskan Ágnes Kaszás att låta kompositören Béla Bartoks klassiska etnomusik möta det moderna samhället, och medverkar i att berätta historierna från – och om situationen i – dagens Ungern.

Arbetsgrupp:
Romulus Chiciuc, Senni Eskelinen, Ágnes Kaszás, David Kozma, László Süle


Share: