EN | FI | SV
Mhh textlogo rgb turquoise
Mad House

Mikä Mad House Helsinki?

Mad House on esitystaiteen talo, joka tekee esitystaidetta ja muita kokeilevampia esittävän taiteen muotoja näkyväksi. Mad House osatuottaa ja tiedottaa teoksia, ja luo uusia tuotannollisia käytänteitä kentälle ja lähestymistapoja yleisöille. Mad Housen toimintamalli on sisältölähtöinen ja ajassa muuntuva. Mad House on taiteilijoiden perustama ja toiminta kulkee taide ja yhteisö edellä. Toiminnan näkyvin muoto on ollut esityskaudet Helsigin Suvilahdessa vuosina 2014-18. Vuodesta 2019 alkaen Mad House rakentaa pysyvää, ympärivuotista toimintaa Helsingin Teurastamolla.

Taidetta tasavertaisesti

Mad Housen ohjelma koostuu kokeilevasta taiteesta, niin esityksistä, näyttelyistä, stand-upista kuin nykytanssiesityksistä sekä Think Thankeista, joissa Mad Housen toimintaa pyritään kehittämään eteenpäin vaihtuvin teemoin. Mad Housen ohjelman kokoaa kuraattorijoukko kutsuteoksista, omista tuotannoista sekä erikseen ilmoitettavan avoimen haun kautta tulevista teoksista.

Mad Housen toiminnan ytimessä on läpinäkyvyys ja tasavertaisuus. Se ei toimi perinteisen hierarkisen mallin mukaan, vaan toimintaa kehitetään kollektiivisesti taiteilijoiden ja yhteisön kanssa.
 

Miksi?

Mad House tarjoaa esitystaiteen tekijöille esitystilat ja kansainvälisen verkoston sekä tuotanto-organisaation tuen. Mad House levittäytyy yli koko taidekentän, linkittää esitystaiteen tekijät toisiinsa ja tuo esitystaidetta yleisön helposti saavutettavaksi. Mad House vastaa myös esitystaiteen keskeisiin haasteisiin: tilojen tarpeeseen, tiedonkulun ja liikkuvuuden parantamiseen sekä resurssien optimointiin. 
 

Tilat

Mad Housen toiminnan kotipesä on Helsingin Kalasatamassa,Teurastamolla.
 

Esityskaudet

Mad Housen ensimmäinen kausi toteutui kuukauden mittaisena, festivaalinkaltaisena esitystaiteen tapahtumana Helsingin Suvilahden Tiivistämö-rakennuksessa 1.-29.10.2014. Kuukauden aikana saman katon alla kokoontui noin 130 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta 52 eri esityksen ja työpajan myötä. Ohjelmisto koostui esitystaide- ja performanssiesityksistä, installaatioista sekä monipuolisesta baariohjelmasta. Kuukauden jälkeen todettiin – Mad Housessa on järkeä!
Työryhmä: Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Satu Herrala, Martina Marti, Eva Neklyaeva, Pietu Pietiäinen, Mirva Pulkkinen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää

Toisella kaudella otettiin käyttöön termi esitystaiteen talo ja siirryttiin kohti repertoaarimaisempaa toimintaa. Esitystaiteen talo Mad Housen toinen kausi vietettiin monipuolisesti esitys-, performanssi- ja äänitaiteen parissa 1.9.-28.11.2015 Suvilahden Tiivistämö-rakennuksessa. Kausi piti sisällään 64 päivää täynnä taidetta, 93 yksittäistä tapahtumaa, 19 eri taiteilijan tai ryhmän toimesta.
Työryhmä: Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Leena Kela, Pietu Pietiäinen, Mirva Pulkkinen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää

Mad Housen kolmatta kautta vietettiin jälleen Suvilahden Tiivistämössä 5.2.-30.4.2016. Kolmas kausi oli ohjelmistoltaan väljempi ja esityskaudet pidempiä. Kauden kantavina teemoina nousivat dada-taidesuuntaus, sekä queer- ja LGBT- yhteisön esilletuominen yhteistyössä Transforces ryhmän kanssa toteutetussa ‘Transforces On Stage’ -esitystaidekokonaisuudessa. Esityskausi täytti katsomon 80% ja osoitti, että kevät ajankohtana on Mad Housen toiminnalle paras ajankohta.
Työryhmä: Markus Alanen, Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Martina Marti, Niko Mattila, Lani Nordlund, Mirva Pulkkinen, Lari Suominen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää

4. kausi toteutui 13.1.-23.4.2017. Kuraattorijoukko uudistui ja ohjelmistoon mahtui 13 kotimaista sekä neljä kansainvälistä teosta, joista kymmenen oli Mad Housen osatuottamia kantaesityksiä. Lisäksi kauden aikana järjestettiin kaksi minifestivaalia, Mad Audio Days! ja Suomi 100 – Kekoni 10. Yhteistyötä tehtiin myös pääkaupunkiseudun lastenkulttuurifestivaali Hurraa!n kanssa, jonka myötä Suvilahdessa nähtiin viisi esitystaideteosta eri ikäisille lapsille. Aiempien vuosien tapaan Mad House toimi näyttämönä myös kahdelle tapahtumarikkaalle performanssipäivälle sekä lukuisille klubeille Mad Baarissa.
Työryhmä: Markus Alanen, Heidi Backström, Aino Haarala, Johannes Hallikas, Sonja Jokiniemi, Leena Kela, Martina Marti, Niko Mattila, Mikko Niemistö, Kati Palokangas, Elina Pirinen, Salla Ryynänen, Lari Suominen, Annika Tudeer ja Juha Valkeapää

5. kausi toteutui Suvilahden Tiivistämössä 18.1.-25.3.2018.  Yhteensä kauden aikana nähtiin 17 erilaista teosta, jotka esittelivät esitystaiteen kirjavuutta ja sen ainutlaatuista kykyä ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. Teosten muodot vaihtelivat installaatioista yhden katsojan teokseen ja telttaperformanssista perinteisempiin näyttämökuviin. Osa kesti puoli tuntia, osa kolme päivää. Näyttämöllä nähtiin lapsia ja aikuisia, elävien ihmisten lisäksi päärooleissa myös muinaisihminen, tekoäly sekä joukko ei-inhimillisiä toimijoita. Mad Bar tarjosi myös yhteistyössä Fargo Vintagen ja Juuri Tapahtumien kanssa monipuolisen ohjelmiston musiikkia, lavarunoutta, performansseja ja standupia.
Työryhmä: Markus Alanen, Heidi Backström, Sonja Jokiniemi, Jere Mönkkönen, Mikko Niemistö, Kati Palokangas, Elina Pirinen, Katja Tolonen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää ja Vilma Vantola.