EN | FI | SV
Hösten 2019 i Mad House Helsinki

Denna höst presenterar Mad House flera urpremiärer av bl.a. Niko Hallikainen, Tellervo Kalleinen och European Theatre Collective. Light & Easy, ett nytt verk av Oblivia, inviger de nya utrymmena och den förnyade verksamheten. Bland de olika föreställningarna som valts till höstens repertoar hittas gemensamma teman, som död och tid, att omvärdera vad mänsklighet innebär, och att skapa nya rum. Repertoaren i sin helhet har kuraterats av Annika Tudeer, Heidi Backström och Emmi Vainio

Invigningen av Mad House sker fredagen den 13.9 kl 17. Under kvällens festligheter utlovas både festtal, livemusik och föreställningar. Invigningen är öppen för alla! Mera information följer snart!

Biljettförsäljningen börjar den 28 augusti https://madhousehelsinki.fi/pages/Tickets

Hitta hela programmet här

*****

18.-19.9, 2.-3.10, 5.10 & 8.-9.11
Oblivia: Light and Easy

Oblivias Light & Easy är en föreställning om tid, död och förlust. Light & Easy är en hommage till Anna Krzystek, Oblivias alltför tidigt bortgågna grundande medlem, vars plötsliga död i en trafikolycka på hösten 2017 chockerade hela gruppen. Föreställningen behandlar sorgen och är steg mot en tid utan Anna.

Performancegruppen Oblivia, som grundades i Helsingfors år 2000, kombinerar organiskt dans, teater och performancekonst. Den politiskt och etiskt kompromisslösa gruppen tror på konstens kraft och publikens intelligens.
 

13.9-20.9
Jay Mar Albaos: Kato'ng Gipangsabwag Gikan sa Mga Langit – Those Who Were Scattered From the Heavens

Jay Mar Albaos är en filippinsk konstnär som granskar växandet som en form av tillvaro. Verket består av två delar: bönodlingen den 13 september under Mad House-öppningsfest och skördefesten den 20 september. Projektet speglar den arbetsrelaterade immigrationen i vår tid då geopolitiska och globala ideologier ständigt påverkas av “grönare betesmarker”. Fritt inträde till evenemang!

 

28.9.
Kira O’Reilly: What if this was the only world she knew?

En installationsperformance där publiken kan komma och gå fritt. I skymningen förvandlas Mad House till en sökandets plats där stoffet söker vägar att uttrycka sig.

Kira O’Reilly är en irländsk samtidskonstnär bosatt i Helsingfors, vars verksamhet grundar sig i den visuella konsten. Hon arbetar med både performance, installation och fotografi samt bioteknik och författarskap.
 

9.10 & 11.-12.10
Niko Hallikainen: Television | PREMIÄR

Television är en talpjäs baserad på en nekrolog över en verklig person. Verket utforskar gränserna mellan verklighet och fiktion, och utmanar allmänna uppfattningar om produktivitet och varaktighet. Utgångsläget och målet är en trygghet i balans, men den vägen är fulla av risker.

Niko Hallikainen är scenpoet som debuterade på Mad House år 2018 med soloverket Blue Exhaust. I sina talpjäser förenar Hallikainen språket med musikaliska ljudmattor för att provocera gränserna.


17.-19.10
Niemistö, Nyberg & Vahtola: A Point of No Return | PREMIÄR

Verket bygger på intresset av att acceptera den egna dödligheten, och av abstrakt tänkande; förmågor som ofta uppfattas vara specifika för den mänskliga arten. A Point of No Return är ett ljudverk, där ord utfaller i klang och berättelse i abstraktion genom scenkonstnärernas kollektiva minnen. Samlade utdrag ur litterära källor från flera århundraden silas via aktörernas kroppar, röster och minnen, och formar en skör komposition genom människokroppen som lever i tiden – och dör.

 

23. & 24.10
Nimeni on Monstera / Mitt namn är Monstera

Nimeni on Monstera (Mitt namn är Monstera), regisserat av Essi Kausalainen, är ett verk för en blåskvintett, två primater, några tygelement och textilier i ett medelstort rum. Vi möter en muterande organism, går i dialog med Carl von Linnés vålnad, badar i ljudströmmar och ger oss själva nya namn.

Texten finns sammanfattad på engelska och punktskrift i ett programblad.

 

2.11
Hibernation: a sleepy party

Zuz Buchowska, Miranda Kastemaa och Mira Eskelinen skapar ett annorlunda rum för den queera gemenskapen, vars samlingsmöjligheter ofta begränsas till terapigrupper och högljudda dragshower. Hibernation är ett stillsamt och ömsint alternativ till dessa queerevenemang: ett rum för de introverta, för de drömmande, de konstiga, för dem som ogillar att dansa, som hellre lyssnar på musik i tystnad, för de sömniga som ändå vill träffas med vänner.

Installationskost blir rummet en flyktväg ur novembermörkrets ensamhet: bekväma säckstolar, madrasser, projektioner i taket, stillsamma DJ-set.


15. & 16.11
Juha Valkeapää ja Biitsi: Juha Biitsillä

Juha Biitsillä är konstnären Juha Valkeapääs och duon Biitsis första gemensamma arbete. Ett timmeslångt verk av bilder, ljud och rörelser som behandlar allt det vi får ta emot och allt det vi ger vidare, vare sig vi vill det eller ej.

Juha Valkeapää är ljud- och scenkonstnär, vars många verk under de senaste dryga två årtiondena har framförts vida omkring i både Finland och övriga världen. Duon Biitsi skapar musik och kreationer. Deras framförande Pykäri mikä meininki?!! på G Live Lab förra året väckte stor förvirring.


28. & 30.11
Tellervo Kalleinen: Tässä tanssissa minä vien / Nu är det jag som för  | PREMIÄR

Tellervo Kalleinen inbjuder till dansgolvet de som vanligen upplever sig själva tvugna att följa någon annan. Ikväll, under denna låt, är det annorlunda. Varje musikstycke har sin egen förare, vars låtval leder de andra i rörelse.

Kalleinen är en nutidskonstnär vars arbetsmetod bygger ofta på kreativa samarbeten med andra konstnärer och olika samfund och gemenskaper. Hennes filmer, installationer, evenemang och föreställningar har sett över hela världen.

 

12., 13. & 15.12
Ana Teo Ala-Ruona: toxinosexofuturecummings

Den prisade verk toxinosexofuturecummings är en kroppsfiktion om njutbart sex på en förgiftad planet. Här är sex en evolutionär och utvecklande process där olikartade material och kroppar löper samman och föder njutning. Världen är genomrutten, men möjlig, queer och trans.

Föreställningen behandlar miljögifter, föroreningar, hormoner och transition. Texten innehåller också sexuellt och pornografiskt material.

 

3.-5.12 och 8.12 & 16.-21.12
European Theatre Collective: Kuskit / Chaufförerna  | PREMIÄR

Kuskit (Chaufförerna) är en föreställning som förenar dokumentärteater och fiktivt berättande, och handlar om invandrare som arbetar som chaufförer, om deras erfarenheter och plats i det finländska samhället. Verket frågar sig hur det är möjligt att berätta och tolka de människors historier som inte hör till majoritetsbefolkningens. I centrum står arbetet och yrkesbilden, som är så centrala för den individuella bekräftelsen och rollen i den finländska samhörigheten.

Kuskit är den andra delen i European Theatre Collectives triologi “Näkymätön Suomi” (“Osynliga Finland”). Triologin bygger dels på insikten om hur osynliga olika personer och upphovsmakare med invandrarbakgrund är inom finländsk scenkonst, såväl på som bakom scenen och i publiken.

Share: