EN | FI | SV
Madhousebanner
Mad House vänder under sin fjärde säsong blicken mot människokroppen och mänskligheten 13.1-23.4.2017
False?1493205742

Performancehuset Mad House öppnar sina dörrar för fjärde gången fredagen den 13 januari på Presseriet i Södervik, och ända fram till den 23 april fylls huset av performance- och scenkonst. Under våren 2017 ser vi hela tretton inhemska föreställningar i Mad House teatersal, varav nio är urpremiärer. De internationella premiärerna är tre. Ur säsongens program framgår tydligt ett konstnärligt intresse för människokroppen och dess bräcklighet, samt för omvärlden som samtidigt verkar krympa och splittras.

VERKEN:

14.1. Samira Elagoz: Cock, Cock.. Who's There?
Scenkonstnären Samira Elagoz’ dokumentärperformance om intima möten med främlingar.
18., 19., 20. & 21.1. David Kozma: Greetings from Zoongary, Zooropa *PREMIÄR
Ungersk-rumänska regissören David Kozmas dokumentära och personliga föreställningsinstallation om dagsläget i Ungern.
26., 27. & 28.1. Erich Weidle: Goodbyes *PREMIÄR
En föreställning om avskedets sista ögonblick – den sista kramen, tåren och kyssen.
28. & 29.1. Kaaos Company: Pond *PREMIÄR
Maija Mustonens och Erno Aaltonens verk utgör en liten retreat, där olika kroppar får bada tillsammans.
2., 3. & 4.2. Juha Valkeapää: Teloitetut tarinat (”Avlivshistorier”)
För första gången i Finland presenteras Juha Valkeapääs seminarieföreställning om avrättningsmetoder och de avrättades liv och död, som redan turnerat runt hela världen.
13. & 14.2. Snejanka Mihaylova (BG): Prayer
Författaren och performancekonstnären Snejanka Mihaylova läser tillsammans med musikern och bildkonstnären Lisa Holmqvist ett urval böner ur olika världsreligioner. Hur kan bönen fungera som fördjupad tankeverksamhet?
17. & 18.2. from in the light *PREMIÄR
Den holländska konstnären Gertjan Franciscus’ verk lyfter fram varseblivningens möjligheter.
22., 23. & 24.2. Mikko Niemistö: Birthday *PREMIÄR
Scenkonstnären och koreografen Mikko Niemistös dekonstruerade soloverk studerar människokroppen som något som samtidigt föds och dör, något instabilt som bryts ner i både rum och föremål.
22., 23. & 24.2. Volumen Express (DE): Sisters
En seminarieperformance om scenkonstnärerna Morans och Veronikas relation till sina systrar och deras trosuppfattningar.
25.2. RISK – Performance Art Saturday
Performancedagen frågar hurdant livet skulle vara utan risker? Framförs av Fake is fabulous Inc., Hannah Maria Gullichsen och Tomasz Szrama
2., 3. & 4.3. Rosalind Goldberg, Sandra Lolax & Stina Nyberg (SE): Immunsystemet *PREMIÄR
Ett verk som undflyr kroppens politiska historia och välfärdens negativa sidor. Ett verk som understryker de mjuka, sipprande och bräckliga delarna av ett kroppsligt liv.
9.-10.3. Mad Audio Days!
Två dagar av konst som handlar om ljud, med verk av konstnärerna, Taisto Hoffrén, Minna Kallinen, European theatre collective, Christelle Mas samt arbetsgruppen Martina Marti, Matti Johannes Koivu och Aleksi Valtonen.
11.3. Erkki Pirtola Memorial Happening
18.-26.3. HURRAA!-festivalen på Mad House
Scenkonst för barnen. Premiär för Oblivias verk Nos Futurs och Candide, och Loiske Ensembles föreställning Baby Tango för bebisar, samt Leena Kelas och Sonja Jokiniemis verk för skolbarn.
31.3., 2., 5., 8.4. Henriikka Himma: Kauneudesta - esitys katsottavaksi
En arbetsgrupp samlad av Henriikka Himma ställer i sitt scenkonstverk den kollektiva frågan: Vad är skönhet?
7. & 9.4. Masi Tiitta, Hanna Ahti, Anna Maria Häkkinen, Anna Mustonen, Anna Torkkel: CONSOLATION
Ett verk som studerar utmattningen som en fysisk uppelevelse och ett världsligt tillstånd.
1.-23.4. Suomi 100 Kekoni 10 – en minifestival av Petri Kekoni Company
Petri Kekoni Company firar 10 års jubileum i Södervik. I programmet presenteras de prisade verken Teon Teesejä (”Handlingens teser”, från 2011) och Vierasperäisiä Muunnelmia (”Variationer av okänt ursprung”, från 2009).

Dessutom får vi under säsongen uppleva Joonas Lahtinens ljudinstallation What’s your take on Mad House? i husets toalettutrymmen. Och liksom tidigare år ordnas program på Mad House bar från onsdag till lördag. På programmet hittas bl.a. Fikus-klubben som ordnas av scenkonstnären Pilvi Porkola, 10-årsfesten för tidskriften Esitys samt perfromanceklubbar arrangerade av studerande vid Konstskolan MAA. Programmet på baren publiceras i sin helhet i januari 2017.

Mad House är ett hus för performance, som producerar experimentell scenkonst. Huset finns i Södervik i Helsingfors, men verksamheten finns där den behövs. Programmet för den fjärde säsongen är kuraterat av konstnärerna Sonja Jokiniemi, Martina Marti, Mikko Niemistö, Elina Pirinen, Annika Tudeer och Juha Valkeapää.

Biljetter: www.lippu.fi/mad-house-helsinki

Share: