Tutustu vuoden 2022 NoMad Housen taiteilijoihin!

Meillä on ilo vihdoin esitellä NoMad Houseen valitut taiteilijat. Vuoden 2022 aikana tullaan kokemaan yhdeksän erilaista teosta 22 taitelijan toimesta. Jokainen teos kutsuu pariinsa erilaisia yleisöjä; Nomad House kulkee ympäri Helsinkiä ja löytää luoksesi. Pysy kuulolla, sillä maaliskuun puolivälin julkaisemme ohjelmiston!

 

Wild Thing

Wild Thing on villeyden ilmentymiä käsittelevä sekä ekologista sensitiivisyyttä harjoittava moniosainen, tutkivalla otteella etenevä esitysprojekti. Työryhmään kuuluvat tanssitaiteilijat Heli Keskikallio, Taru Koski ja Lotta Suomi sekä valo/videokuvaaja Emiliano Verrocchio. He ovat työskennelleet vuodesta 2020 toteuttaen eri muotoisia esityksiä Helsingissä ja Turussa.

Heli Keskikallio on koreografi, esiintyjä ja tanssinopettaja, jota kiinnostaa tarkastella ruumiillisen ajattelun prosesseja ja eri rekistereitä. Taiteen tekeminen on hänelle ekologisen herkkyyden harjoittamista, jota hän lähestyy aistisuuden, lihallisuuden sekä ruumiillisuuksien ekstrakielellisen ekspressiivisyyden, haurauden ja herkkyyden kautta.

Taru Meri Koski on helsinkiläinen tanssitaiteilija. Taiteellisessa työssään hän on kiinnostunut mm. äänen materiaalisuudesta, hajaantuneesta tarkkaavaisuudesta, liminaalisuuksista ja antautumisen harjoittamisesta. Taru työskentelee tanssijana vapaankentän taiteellisissa työryhmissä, kuten Toisinajattelijat, Prekaarit Praktiikat ja Gabriela Ariana kollektiivi.

Lotta Suomi on tanssija ja esiintyjä, joka toimii erilaisissa kokoonpanoissa nykytanssin, esitystaiteen ja nykyteatterin kentillä. Tällä hetkellä hänen työskentelyssä on korostunut ruumiin aistisuudelle ja huokoisuudelle herkistymisen harjoittaminen. Lotalle tämä on tärkeää maailmassaolon taitoa; ruumiillista ja kokemuksellista ymmärtämistä.

Emiliano Verrocchio on Helsinkiin tykästynyt valokuvaaja ja videon tekijä. Hän havainnoi töidensä kautta ihmisten ja modernien kaupunkiympäristöjen suhdetta, empaattisella ja poeettisella otteella. Seuratessaan ihmisiä hän ihmettelee tapaamme elää sekä pohtii elämän tuntua. Usein hän löytää vastauksia - ja inspiraatiota - katselemalla muita eläimiä.

 

Susanne Montag-Wärnå

Photo by Maria Åsvik

Susanne Montag-Wärnå on performanssitaiteilija ja tanssin pedagogi. Susanne syntyi ja kasvoi Saksassa ja muutti Suomeen vuonna 2003.  Työssään Susannea inspiroi syventyminen paikallisiin yhteisöihin sekä kehosuhteen moninaisuudet. Hänen lähestymistapaansa yhtenäisyyden kokemiseen yhteistyöryhmissä värittää uteliaisuus ja kiinnostus "toiseen".

"Kun havainnoimme liikettä, mallitamme uudelleen tuttuja ja uusia ulottuvuuksia."

Susanne on mukana European Association for Laban/ Bartenieff Movement Studies-yhdistyksen johtoryhmässä. Hän on myös hiljattain tehnyt yhteistyötä laajan verkoston kanssa, joka edustaa keski-Euroopan Modernia tanssia. 

 

Julius Elo & Olga Spyropoulou

Photo by Laura Tolvanen

Julius Elo on helsinkiläinen performanssitaiteilija, joka ammentaa performanssikonseptejaan ja osallistavia teoksiaan yleisön interaktiivisuuden avulla. Elo on ollut mukana perustamassa Todellisuuden tutkimuskeksuta, ja toimii siellä taiteellisena johtajana. 

Olga Spyropoulou on Suomessa asuva performanssitaiteilija. Työssään Olga kokeilee erilaisia katsojakokemuksen ja ei-hierarkkisten metodien muotoja. Häntä kiinnostaa, miten koemme suhteemme muihin ihmisiin erilaisissa konteksteissa. 

Elo ja Spyropoulou aloittivat työskentelemään yhdessä Bodies of Pleasure-alustan myötä, jonka tarkoitus on tuoda yhteen taiteilijoita käsittelemään seksuaalisuuden intersektionaalisuutta ja taideperformansseja. 

 

Mandarina Collective

Mandarina Collective perustettiin vuonna 2020, kun helsinkiläiset Ana Alvarez Piedehierro, Ina Fiebig and Ines Montalvao tapasivat työskennellessään monikielisillä Lasten Festivaaleilla. 

”Olemme intohimoisia tutusta ja tuntemattomasta; työssämme yhdistämme tietotaitoa tieteestä, kuvituksesta ja kokemusmuotoilusta yhdessä viestinnällisen ja poikkitieteellisen lähestymistavan myötä. 

Siitä asti, kun Mandarina Collective perustettiin, olemme esiintyneet ja pitäneet työpajoja Kolibri-festivaaleilla, Pixelache-festivaaleilla, Bokvillanissa (Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla) Näkkärissä Salossa. Lokakuussa 2021 olimme myös osana residenssiä ja yhteisnäyttelyä galleria Kääntöpaikassa.”

Mandarina Collective on mehukkaita palasia täynnä oleva, innostava ryhmä, joka haluaa tuoda tieteellisiä ja taiteellisia näkemyksiä maailmasta kaikille, matalalla kynnyksellä. 

 

Karoliina Loimaala

Karoliina Loimaala: ”Olen Karoliina Loimaala, helsinkiläinen koreografi. Taiteellisessa työssäni keskityn ei-inhimilliseen aineelliseen maailmaan sen eri muodoissa. Syvennyn ruumiin kohtaamisiin, sekä epäinhimillisen maailman pauhinaan. Viimeisimmät työni tällä saralla ovat ÖLJEKT (2021) Espoon Kera Hallsissa sekä vuoden 2022 NoMad House-ohjelmaan kuuluva one-to-one teos Flower Bath, joka on esitelty aiemmin Kehä-festivaaleilla ja FINFRINGE-festivaaleilla vuonna 2021. Työskentelen myös "Lihallisen runouden" ilmentymien parissa, joista viimeisin on "Moi-femme, je-femme", joka esiteltiin Tukholman Fringe Festivalilla vuonna 2021. Je-femmeä seuraava teos on keskeneräinen teos GARNNN, joka saa ensiesityksensä vuoden 2022 loppupuolella. Tällä hetkellä työskentelen Catarina Neves Riccin ja Maya Olivan kanssa.”

 

Venla Ilona Blom

Photo by Katariina Salmi

Venla Ilona Blom (s. 1985) on EMMA-palkittu muusikko ja säveltäjä. Blom on laulaja ja Suomen ainoa naispuolinen ammattibeatboxaaja. Blom on toiminut päätoimisena esiintyvänä taiteilijana, muusikkona ja säveltäjänä vuodesta 2007 ja on Suomessa myös kysytty kouluttaja ja tuottaja.

Blom yhdistää työssään monipuolisesti musiikin lisäksi performanssia, tanssia ja ääni-ja liikeimprovisaatiota.

Blomin vuonna 2012 perustettu yhtye Tuuletar on yksi Suomen kansainvälisesti aktiivisimpia nykykansanmusiikkiyhtyeitä ja yhtyeen musiikki on soinut mm. HBO:n Game Of Thrones –sarjan trailerissa ja Vain elämää -sarjassa. Tuuletar on voittanut lukuisia palkintoja Suomessa ja ulkomailla (mm. Etno-Emma, 2016 ja Vuoden Kansainvälistyjä, 2019) ja yhtyeen kaksi albumia ovat olleet arvostelumenestyksiä ympäri maailmaa.

Blom on esiintynyt eri kokoonpanoilla festareilla ja konserttisaleissa 34 maassa, neljällä mantereella ja toiminutbeatboxaajana mm. Vantaan viihdeorkesterin ja Ylioppilaskunnan Laulajien solistina. Blom on säveltänyt ja sovittanut musiikkia useille yhtyeille ja tehnyt yhteistyötä lukuisten kotimaisten artistien ja työryhmien kanssa. Blom on tehnyt myös tilaussävellyksiä sarjoihin ja videotuotantoihin.

Taiteellisessa työssään Blom on esiintymisen lisäksi erikoistunut mm. kansanmusiikin ja beatboxauksen yhdistämiseen, ääni-improvisaatioon, uuden laulumusiikin säveltämiseen, beatboxauksen opetusmetodien kehittämiseen sekämonikulttuuriseen koulutus- ja taidetoimintaan. Blom on tehnyt taiteellisia yhteistyöprojekteja mm. Nepalissa ja Intiassa ja toiminut Taiwanissa beatbox-asiantuntijana kansallisen lauluyhtyekilpailun tuomaristossa. Blomin taiteellisen työn ytimessä on ihmismielen, -äänen ja -kehon haastaminen ja käyttäminen maailman peilinä ja kulttuurisena vuorovaikutusvälineenä.

 

Amanda Hunt & Onur Tayranoglu

Photo by Laura Tolvanen

Onur Tayranoglu: ”Olen helsinkiläinen taiteilija, joka on myös aiemmin asunut, opiskellut ja työskennellyt Istanbulissa, TR:ssä ja Leiden & Haagissa. Olen tehnyt töitä muun muassa Istanbulin taiteen ja kulttuurin säätiön (ALTKAT) tiloissa, helsinkiläisessä Museum of impossible forms -museossa, Vantaan taidemuseo Artsissa, sekä Absence-festivaaleilla Hollannissa. 

Taiteeessani etsin strategioita ”todellisuuden hakkerointiin”, käsittelen valtarakenteita suurilta osin sorretujen näkökulmasta. Kriittiset ja performatiiviset menetelmät ovat työkaluja tulevaisuuden prosessin kannalta.”

Amanda Hunt: "Olen helsinkiläinen performanssitaiteilija, joka on myös asunut ja työskennellyt aiemmin Dublinissa, ja New Yorkissa, jossa asuin ja työskentelin taiteilijana kymmenen vuotta. Olen esiintynyt tiloissa, kuten Judson Church-tilassa, The Queens-museossa, useilla festivaaleilla ympäri Yhdysvaltoja sekä myös Irlannissa ja Istanbulissa. Olen työskennellyt kuvanveistäjän assistenttina, ja myös ollut mukana kunnostamassa, organisoimassa sekä asunut Para\\el Performance Space:ssa New Yorkissa vuosina 2018–2020. Olin Franklin Furnace Fundin saaja kaudelle 2019–2020. 

Taiteeni käsittelee työn, hyödyttömyyden ja ruumiin esineellisyyden/materiaalisuuden teemoja tutkien länsimaisia ja kapitalistisia ideoita tehokkuudesta ja epäonnistumisesta. Haluan tehdä esityksiä varten esineitä, jotka tuhoutuvat tai muuntuvat esityksen aikana, ja olen tällä hetkellä kiinnostunut moninaisten, veistoksellisten puettavien esineiden valmistamisesta.

Teimme yhteistyötä Onurin kanssa ryhmäesitysprojektissa Vantaan taidemuseossa viime syksynä, ja odotamme innolla ensimmäistä duoyhteistyötämme NoMadHouse-ohjelman kanssa keväällä 2022.”

 

S2 Työryhmä

Anneli Kanninen (she/they) on alunperin Eestistä oleva queertaiteilija ja toimii tanssin ja näyttelijäntaiteen parissa. Hän on myös yksi suomalaisen ballroom-yhteisön ensimmäisistä vaikuttajista. Viimeisten viidentoista vuoden ajan Anneli on esiintynyt ja opettanut Suomessa ja kansainvälisesti, ja työskennellyt taideinstituutioissa sekä artistien, tanssi- ja teatteriryhmien ja paikallisten queer-yhteisöjen kanssa.

Jay Jimeno (they/them) on kuubalais-suomalainen queertaiteilija. Jayn juuret ovat musiikissa ja tanssissa, viime aikoina hän on työskennellyt myös mallina. Tällä hetkellä hän opiskelee esittäviä taiteita ja on aktiivinen suomalaisessa ballroom-yhteisössä.

Vera Boitcova (she/her) on venäläinen teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija ja queer performanssi- ja videotaiteilija sekä poliittinen aktivisti. Tällä hetkellä hän opiskelee Taideyliopiston englanninkielisessä dramaturgian ja näytelmän kirjoittamisen koulutusohjelmassa. Vera toimii myös venäläisen feministisen Eve’s Ribs -taidejärjestön koordinaattorina ja ohjelmavastaavana, ja on Pietarin Coming Out -queerjärjestön jäsen. 

 

Eero Yli-Vakkuri

Eero Yli-Vakkuri (s. 1981) on toipuva survivalisti. Menneisyydessään hän teki ”ärsyttäviä” katuinterventioita, joka sai ihmisille epämukavan olon. Nykyään hän yrittää kehittää kestävää muotoilua kampanjoiden, työpajojen ja taiteellisten esiintymisen kautta. Yli-Vakkuri työskentelee mielellään ryhmissä sekä antitieteellisissä kollaboraatioissa eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Edellinen
Edellinen

Etsimme uutta esitystilaa!

Seuraava
Seuraava

Marianne Savallampi aloittaa Mad Housen tuottajana