TIETOA MEISTÄ
Mikä on Mad House Helsinki?
Mad House on vapaan kentän taiteilijoiden perustama esitystaiteen talo ja yhteisö. Mad House osatuottaa monipuolisesti esitystaidetta ja tekee sitä saavutettavaksi erilaisille yleisöille. Mad Housessa vierailevat taiteen tekijät työskentelevät monialaisesti tuoden yhteen eri taidemuotoja ja ilmaisua. Mad House luo tilaa taiteen tekijöille ja kokijoille käsitellä nykyhetkessä merkityksellisiä aiheita kokeilevasti ja kriittisesti.
Mad House aloitti toimintansa kausiluontoisesti ja tuotti vuosina 2014-2018 viisi muutaman kuukauden mittaista ohjelmistokautta Helsingin Suvilahden Tiivistämössä. Vuonna 2019 Mad Housen toiminta muuttui ympärivuotiseksi ja siitä lähtien säännöllisiä kausiohjelmistoja on toteutettu eri tiloissa Helsingissä, mm. Kalasatamassa Teurastamolla sijainneella omalla näyttämöllä. Syksystä 2023 alkaen Mad Housen näyttämö sijaitsee Helsingin Sörnäisissä, osana Tekstin taloa.
Organisaatio tiedostaa Mad House nimeen liittyvän ristiriitaisuuden ja asiaa käsitellään organisaatiossa.
Millaisia ovat Mad Housen ohjelmistot?
Ohjelmistot koostuvat esitystaideteoksista, performansseista ja prosessipohjaisista töistä, installaatioista, klubeista, juhlista ja muista tapahtumista, keskustelutilaisuuksista sekä työpajoista. Ohjelmistot ovat moni- ja poikkitaiteellisia ja tuovat yhteen eri lähtökohdista tulevia, esitystä eri tavoin lähestyviä tekijöitä. Ohjelmistot luovat taiteellisesti laadukkaan, rikkaan, vaihtelevan ja toisinaan ristiriitaisenkin kokonaisuuden.
Mad Housen ohjelmistot kuratoi muutaman vuoden välein vaihtuva taiteilija- kuraattorityöryhmä yhteistyössä tuotantohenkilökunnan kanssa. Ohjelmistovalinnat tehdään kutsumenettelyn, yhteistyötuotantojen ja erikseen ilmoitettavien avointen hakujen kautta. Mad Housen ohjelmistot painottuvat Suomessa vaikuttavien taiteilijoiden töihin. Kaikki teokset osatuotetaan yhteistyössä freelancereina toimivien vapaan kentän taiteilijoiden ja työryhmien kanssa. Mad Housen ohjelmistot toteutuvat omalla näyttämöllä, muissa tiloissa, julkisessa tilassa sekä verkossa. Mad House omaan verkkojulkaisuun voi tutustua täällä
Tutustu myös menneisiin ohjelmistoihin.
Mitä on esitystaide?
Esitystaide on 2000-luvulla syntynyt termi, joka kuvaa esittävän taiteen eri perinteiden välimaastoon syntynyttä uutta taidekenttää. Esitystaiteen juuret ovat nykyteatterin, performanssin ja elävän taiteen alueilla. Keskeistä on esitysmuotojen, ilmaisun ja yleisösuhteen uudelleen ajattelu. Esitystaide määritelmänä elää ajassa ja Mad House osallistuu osaltaan keskusteluun siitä, mitä esitystaide juuri tällä hetkellä on.
Lue lisää aiheesta tästä linkistä >>
Miksi Mad House on perustettu?
Mad Housen toiminta vastaa taiteen vapaan kentän keskeisiin haasteisiin: pysyvän esitystilan ja tuotantorakenteiden puutteeseen sekä tarpeeseen tavoittaa laajempia yleisöjä. Mad House luo jatkuvuutta vapaan kentän esitystaiteilijoiden työlle ja yleisöjen kohtaamiselle tuoden esitystaidetta pois marginaalisesta asemasta.
Kotimainen taiteen kenttä rakentuu yhä enenevissä määrin itseään työllistävistä freelancereistä ja taidetta tehdään vaihtuvissa työryhmissä vaihtelevilla rahoituksilla projektiluonteisesti. Mad House tukee taiteilijoiden työtä tarjoamalla osatuotantotuen, esitystilan ja -tekniikan, markkinoinnin ja muita tuotannollisia resursseja, ammatilaisverkoston, kohtaamispaikan ja alustan kulttuuripoliittiselle toiminnalle.
Myös yleisöt kaipaavat toimijoita, jotka tuovat kokeilevaa taidetta saman katon alle helposti saavutettavaksi. Mad House on ensimmäisiä esitystaiteelle nimettyjä pysyviä näyttämöitä Suomessa ja on vakiinnuttanut asemansa merkittävänä toimijana kotimaisella taiteen kentällä. Mad House palkittiin vuonna 2020 esittävien taiteiden valtionpalkinnolla.
Toiminnan arvot ja periaatteet
Mad Housen toiminnan keskeisiä arvoja ovat avoimuus, syrjimättömyys ja yhdenvertaisuus. Ensimmäiset vuodet Mad House toimi taiteilijavetoisena kollektiivina. Ympärivuotisen toiminnan myötä organisaatio on vakiintunut ja Mad House työllistää vakituisesti muutamia tuotannon ammattilaisia sekä osa-aikaisesti taiteilijataustaisia kuraattorieta ja teknikon. Mad House pyrkii olemaan hyvä työpaikka, kehittämään toimintaansa suhteessa taiteen kentän ja yleisöjen tarpeisiin, oppimaan virheistä, vähentämään kilpailua taiteen toimijoiden välillä ja kokeilemaan myös ennakkoluulottomasti uusia tapoja toimia.
Yhdistys
Mad House Helsinki on voittoa tavoittelematon aatteellinen yhdistys, jonka virallinen nimi on Mad House ystävät ry - Mad House -vänner rf.
Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö. Jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä lähettämällä vapaamuotoisen hakemuksen hallituksen puheenjohtajalle, jossa kertoo lyhyesti itsestään, miksi haluaa jäseneksi ja tutustuneensa yhdistyksen sääntöihin. Yhdistyksen säännöt on luettavissa täällä.
Jäsenyys on maksuton. Jäsenistö kokoontuu vuosittain kahteen varsinaiseen jäsenkokoukseen, joissa valitaan hallitus seuraavalle vuodelle, hyväksytään edellisen vuoden tilinpäätös ja toiminta sekä vahvistetaan tulevan vuoden toiminta- ja taloussuunnitelma. Jäsenistö on tervetullut vapaamuotoisiin kuukausikokouksiin, joissa vaihdetaan talon ja jäsenistön kuulumisia sekä viestitään tulevasta toiminnasta. Jäsenistön kanssa yhteistyössä ideoidaan myös erilaisia tapahtumia kuten keskustelutilaisuuksia, työpajoja, juhlia ja verkostoitumistapahtumia sekä hankkeita. Jäsenyys ei vaikuta ohjelmistovalintoihin.
Mad Housen historia pähkinänkuoressa
-
Mad Housen ensimmäinen kausi toteutui kuukauden mittaisena, festivaalinkaltaisena esitystaiteen tapahtumana Helsingin Suvilahden Tiivistämö-rakennuksessa 1.-29.10.2014. Kuukauden aikana saman katon alla kokoontui noin 130 taiteilijaa Suomesta ja ulkomailta 52 eri esityksen ja työpajan myötä. Ohjelmisto koostui esitystaide- ja performanssiesityksistä, installaatioista sekä monipuolisesta baariohjelmasta. Kuukauden jälkeen todettiin – Mad Housessa on järkeä!
Työryhmä: Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Satu Herrala, Martina Marti, Eva Neklyaeva, Pietu Pietiäinen, Mirva Pulkkinen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää. -
Toisella kaudella otettiin käyttöön termi esitystaiteen talo ja siirryttiin kohti repertoaarimaisempaa toimintaa. Kausi vietettiin monipuolisesti esitys-, performanssi- ja äänitaiteen parissa 1.9.-28.11.2015 Tiivistämöllä ja se piti sisällään 64 päivää täynnä taidetta, 93 yksittäistä tapahtumaa, 19 eri taiteilijan ja työryhmän toimesta.
Työryhmä: Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Leena Kela, Pietu Pietiäinen, Mirva Pulkkinen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää.
-
Kolmatta kautta vietettiin niin ikään Tiivistämöllä 5.2.-30.4.2016. Kolmas kausi oli ohjelmistoltaan väljempi ja esityskaudet pidempiä. Kauden kantavina teemoina nousivat dada-taidesuuntaus, sekä queer- ja LGBT- yhteisön esilletuominen yhteistyössä Transforces ryhmän kanssa toteutetussa ‘Transforces On Stage’ -esitystaidekokonaisuudessa.
Esityskausi täytti katsomon 80% ja osoitti, että kevät ajankohtana on Mad Housen toiminnalle paras ajankohta.
Työryhmä: Markus Alanen, Marina Andersson-Rahikka, Heidi Backström, Martina Marti, Niko Mattila, Lani Nordlund, Mirva Pulkkinen, Lari Suominen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää.
-
Neljäs kausi toteutui Tiivistämöllä 13.1.-23.4.2017. Kuraattoriryhmä uudistui ja ohjelmistoon mahtui 13 kotimaista sekä neljä kansainvälistä teosta, joista kymmenen oli Mad Housen osatuottamia kantaesityksiä. Lisäksi kauden aikana järjestettiin kaksi minifestivaalia, Mad Audio Days! ja Suomi 100 – Kekoni 10.
Yhteistyötä tehtiin myös pääkaupunkiseudun lastenkulttuurifestivaali Hurraa!n kanssa, jonka myötä Suvilahdessa nähtiin viisi esitystaideteosta eri ikäisille lapsille. Aiempien vuosien tapaan Mad House toimi näyttämönä myös kahdelle tapahtumarikkaalle performanssipäivälle sekä lukuisille klubeille Mad Baarissa.
Työryhmä: Markus Alanen, Heidi Backström, Aino Haarala, Johannes Hallikas, Sonja Jokiniemi, Leena Kela, Martina Marti, Niko Mattila, Mikko Niemistö, Kati Palokangas, Elina Pirinen, Salla Ryynänen, Lari Suominen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää.
-
Viides kausi toteutui Tiivistämöllä 18.1.-25.3.2018. Yhteensä kauden aikana nähtiin 17 erilaista teosta, jotka esittelivät esitystaiteen kirjavuutta ja sen ainutlaatuista kykyä ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin.
Teosten muodot vaihtelivat installaatioista yhden katsojan teokseen ja telttaperformanssista perinteisempiin näyttämökuviin. Osa kesti puoli tuntia, osa kolme päivää. Näyttämöllä nähtiin lapsia ja aikuisia, elävien ihmisten lisäksi päärooleissa myös muinaisihminen, tekoäly sekä joukko ei-inhimillisiä toimijoita. Mad Bar tarjosi myös yhteistyössä Fargo Vintagen ja Juuri Tapahtumien kanssa monipuolisen ohjelmiston musiikkia, lavarunoutta, performansseja ja standupia.
Työryhmä: Markus Alanen, Heidi Backström, Sonja Jokiniemi, Jere Mönkkönen, Mikko Niemistö, Kati Palokangas, Elina Pirinen, Katja Tolonen, Annika Tudeer, Juha Valkeapää, Vilma Vantola. -
Vuonna 2019 Mad House lähti Suvilahden Tiivistämöltä tilan siirryttyä Helsingin kaupungin nuorisotoimen käyttöön. Uusi ympärivuotinen esitystila löytyi Itäväylän toiselta puolelta Teurastamon kaupunkikulttuurialueelta. Omassa tilassa nähtiin heti ensimmäisellä kaudella 11 esitystä, joista yli puolet oli kantaesityksiä. Tavoitteena oli testata esitystaiteen kentällä harvinaisia pidempiä esityskausia, luoda repertoaaria.
Kuratoinnissa painotettiin kotimaisen esitystaidekentän olemassa olevaa kansainvälisyyttä sekä tuotiin esiin Mad Housen toiminnan luonnetta, joka juhlistaa ja kunnioittaa erilaisuutta ja monimuotoisuutta. Yleisö löysi hyvin uuteen tilaan ja yhteistyö Teurastamon alueella sijaitsevan Taidehalli KOHTAn kanssa alkoi muotoutua.
Läpi vuoden valmisteltiin myös uutta, kansainvälisiin teosvierailuihin keskittyvää BAD HOUSE –festivaalia.
Lisäksi kesällä 2019 Mad House toteutti esitystaidetta viiden teoksen voimin eri puolille Suomea vieneen kesäkiertueen “Ilmastonmuutos ja Utopiat”. Kiertueen yhteistyötapahtumina olivat Kontula Electronics, Puistofilosofia Ikaalisissa ja Savonlinnan Luontoelokuva -festivaali.
Työryhmä 2019: Heidi Backström, Sonja Jokiniemi, Viljami Lehtonen, Mikko Niemistö, Annika Niskanen, Elina Pirinen, Annika Tudeer, Emmi Vainio. -
Vuonna 2020 ehdittiin esittää 6 teosta kunnes koronapandemia sulki esitystoiminnan. Erilaisten järjestelyjen kautta vuoden 2020 aikana pystyttiin lopulta toteuttamaan yhteensä 12 teosta. Vain kahden teoksen esitykset peruttiin kokonaan pandemian vuoksi. BAD HOUSE -festivaali siirrettiin seuraavaan vuoteen.
Yleisöt olivat pieniä johtuen koronarajoituksista, mutta teosten saattaminen esitettäväksi poikkeusoloissakin koettiin tärkeäksi. Osana pandemiatoimia Mad House aloitti monimediaisen verkkojulkaisu Mad House Publicationin tekemisen. Verkkojulkaisu tarjoaa tilan esitysten tekijöille jakaa taiteellisiin prosesseihin liittyvää ajattelua ja laajentaa esityksiä verkkotilaan.
Vuoden aikana toimittiin yhteistyökumppanina mm. Taidehalli KOHTAn, Outsider Art Festivaalin sekä UrbanApan Feministisen johtamisen alustan kanssa.
Työryhmä 2020: Heidi Backström, Sonja Jokiniemi, Viljami Lehtonen, Anne Naukkarinen, Mikko Niemistö, Annika Niskanen, Elina Pirinen, Annika Tudeer, Emmi Vainio. -
Vuosi 2021 oli edelleen koronapandemian värittämä. Esitystoiminta oli keskeytettynä tammi-huhtikuun ja erilaisia rajoituksia yleisömääriin oli voimassa aina vuoden 2021 loppuun asti. Koska edelleen koettiin tärkeäksi pitää yllä monipuolista esitystoimintaa niin taiteilijoiden kuin yleisöjen kannalta, kuratoitiin erillinen kesäohjelmisto koronarajoitukset huomioiden.
Kertaalleen siirretty kansainvälinen BAD HOUSE -festivaali järjestettiin verkossa sekä digitaalista ja fyysistä tilaa yhdistävinä hybriditeoksina huhtikuussa 2021.
Keväältä -21 peruuntuneet teokset siirrettiin syksyyn. Yhteensä vuoden aikana toteutettiin tavalla tai toisella 32 teosta, työpajaa, demoesitystä ja residenssiä. Lisäksi Mad House Publication verkkojulkaisusta tuotettiin toinen numero. Mad Housen ja laajemmin esitystaiteen vapaan kentän ajankohtaisia kysymyksiä pohdittiin kaikille avoimessa Think Thank -keskustelusarjassa. Teurastamon vuokrasopimus loppui vuoden 2021 lopussa ja Mad House päätyi jälleen etsimään omaa tilaa esitystaiteelle.
Tärkeimpiä yhteistyökumppaneita olivat edellisen vuoden tapaan Taidehalli KOHTA, Outsider Art Festivaali ja ESKUS.
Työryhmä 2021: Heidi Backström, Svenja Fassbender, Pia Houni, Sonja Jokiniemi, Viljami Lehtonen, Anne Naukkarinen, Mikko Niemistö, Annika Niskanen, Elina Pirinen, Annika Tudeer, Emmi Vainio.
-
Vuosi 2022 toteutui poikkeuksellisesti ilman omaa ja pysyvää esitystilaa. Vuodelle kuratoitiin vaeltava NoMad House 2022 -ohjelmisto, joka koostui yhdeksästä teoksesta, jotka toteutuivat ympäri Helsinkiä.
Ohjelmistoa kuratoitaessa taiteilijoita pyydettiin määrittelemään tavallista tarkemmin teoksensa tavoittelema kohdeyleisö: NoMad House -ohjelma tavoitti uudenlaisia ja toisistaan poikkeavia yleisöjä. Ohjelma toteutettiin yhteistyössä mm. Tanssiteatteri Hurjaruuthin, Lapinlahden lähteen, Zodiakin ja Teatterimuseon kanssa. Lisäksi yhteistyötä tehtiin mm. Outsider Art ja Hangö Teaterträff -festivaalien kanssa. Publicationista julkaistiin kolmas numero.
Vuoden 2022 aikana Mad Housen toimisto sijaitsi Vallilassa, Artlabin tiloissa. Vuoden lopulla Mad House aloitti neuvottelut Tekstin talon kanssa uudesta omasta esitystilasta Sörnäisissä.
Työryhmä 2022: Tea Andreoletti, Pia Houni, Daniela Pascual, Viljami Lehtonen, Anne Naukkarinen, Marianne Savallampi, Laura Tolvanen.