showroom: worldly portals
Remi Vesala, yhteistyössä Baltic Circle
tämä huone on täytetty elämän ja tulemisen jännitteillä
(ne uudelleenkirjoittavat kummitustarinaa)
showroom on metamorfinen tapahtumakonsepti, jossa kokeillaan erilaisia kuuntelemisen ja katsomisen tapoja yhdessä. worldly portals on ilta, joka koostuu kuratoiduista kokoelmasta liikkuvan kuvan teoksia, lyhytelokuvia sekä elävää musiikkia Niña Sombran esittämänä.
Listaus illan aikana esitettävistä lyhytelokuvista:
marlow magdalene: Velvet Rain (2019)
kesto: n. 7 min
kieli: englanti
Elävät kuolleet tarkkailevat sinua, Suzan. Juokse, Suzie, juokse. Tämä käsitteellinen zombie-kollaasi keskittyy mustan väestön väkivaltaisiin kokemuksiin valkoisen valvonnan alla.
krissy mahan: When a Butch Dyke Dies (2014)
kesto: 2 min 11 s
kieli: englanti
Mitä butch-lesboille tapahtuu, kun heidän terveytensä heikkenee ja/tai he kuolevat? Jotkut asiat on otettava huomioon etukäteen (dildot, exät, alusvaatteet…). Tein tämän keinoksi keventää kuolemaa lähentelevää sairautta.
krissy mahan: My Crazy Boxers (2013)
kesto: 8 min
kieli: englanti
Institutionaalista väkivaltaa on joskus vaikea nimetä, koska se on normalisoitu neutraaliksi. Sitä kokevat ihmiset kuitenkin tietävät, kuinka "valintaruutujen välillä" eläminen voi olla elämän tai kuoleman asia. Elokuva esittää uudelleen keskustelun, joka perustuu aitoihin tapaamisiin psykiatrisen sairaalan henkilökunnan kanssa.
* HOX: Elokuvassa on esillä terveydenhuollossa kohdattuja queer- ja transfobisia asenteita, kokemuksien vähättelyä lääkärien toimesta ja viittaus itsemurhayritykseen. Nämä aiheet voivat olla joillekin katsojille ahdistavia. Katsojan omaa harkintaa altistua näille aiheille suositellaan.
ONCE WE WERE ISLANDS: We Come With Nothing (2023)
kesto: 30 min
kieli: englanti
tekstitys: englanti
We Come With Nothing on elokuva, joka kuvaa uudelleen samannimistä vuoden 2021 näyttämötyötä. "Tähdistöromaaneista" ja aavetarinoista inspiroituneena se loihtii katkenneiden yhteyksien varjomaailman. Mitä tapahtuu, kun suhde päättyy vieraantumiseen? Mitä löydämme, kun tuijotamme tähän mustaan aukkoon?
Basma Alsharif: Home Movies Gaza (2013)
kesto: 24 min
kieli: arabia
tekstitys: englanti
Sivilisaation epäonnistumisen vuoksi. Yrittäessään kuvata paikan arkipäivää, joka kamppailee alkeellisimmista ihmisoikeuksista, tämä video vaatii perspektiiviä kotimaisista tiloista alueelle, joka on monimutkainen, hylätty ja täysin mahdoton erottaa poliittisesta identiteetistään.
Niña Sombra saa tilat tulvimaan joka kerta,kun hänen koneensa käynnistyvät ja alkavat äännellä. Jokainen hengitys vie syvemmälle maan alle, silmät sidottuina läpi salaisten käytävien.
Remi Vesala on Helsingissä asuva freelance-kuraattori. Vesalalle tilanteet ja paikat, joissa kokoonnumme, ovat työn lähtökohtia. Hän pyrkii luomaan tilaa monimutkaisuudelle, teorialle ja tunteille. Samanaikaisesti kuratoriaalisen työn kanssa Vesala tekee myös liikkuvaa kuvaa yhdessä kuvataiteilija Jade Kallion kanssa. Yhdessä he tekevät queer-ekofiktioon keskittyviä kokeellisia lyhytelokuvia.
marlow magdalene on elokuvantekijä, joka tutkii töissään tummaihoisen väestön kollektiivisen muistin transgressiivista tilaa, sosiaalista kuolemaa, solujen välistä traumaa ja itsestämme kertovien tarinoiden pohjaa. Hänen teoksensa esittelevät goottilaisen low-fi-linssin läpi elokuvallista universumia, joka on muodostunut tanssista, riipivistä tummaihoisten masennuksen muotokuvista sekä lyyrisistä kameraliikkeistä.
krissy mahan on itseoppinut elokuvantekijä, joka työssään keskittyy marginalisoituihin ihmisiin, kuten vammaisiin, työväenluokkaan sekä queer-ihmisiin.
ONCE WE WERE ISLANDS on queer-taidekollektiivi. Chris Gylee ja Aslan ovat eläneet ja tehneet taidetyötä yhdessä jo yli vuosikymmenen ajan. He painottavat monitieteisessä käytännössään kirjoittamista, elokuvaa ja live-esityksiä, jotka sisältävät myös elementtejä julkaisuista, installaatioista ja kuratoinnista. www.oncewewereislands.com
Basma Alsharif on kuvataiteilija, joka käyttää liikkuvaa ja still-kuvaa, ääntä ja kieltä tutkiakseen nimetöntä yksilöä suhteessa poliittiseen historiaan ja kollektiiviseen muistiin. Hän sai MFA-tutkinnon Illinoisin yliopiston taide- ja suunnittelukoulusta Chicagossa vuonna 2007 ja on siitä lähtien työskennellyt Kairossa, Beirutissa ja Ammanissa.
Hänen töitään on esitetty näyttelyissä ja elokuvafestivaaleilla kansainvälisesti, mukaan lukien 17. SESC Videobrasil, Forum Expanded: Berlinale, Images Festival Ontario, jossa hän sai Marion McMahon -palkinnon, Manifesta 8 The Region of Murcia, Yamagata International Documentary Film Festival, 9. painos Sharjah Bienniale, jossa hän sai tuomariston palkinnon työstään, Toronton kansainvälisellä elokuvafestivaalilla, ja hänelle myönnettiin Fundación Marcelino Botín Visual Arts Grant vuosina 2009-2010.
*Yhteistyössä Baltic Circle -festivaalin kanssa.
ESITYSAJAT
17.11. klo 19
PAIKKA
Mad House Helsinki, Lintulahdenkatu 3, Helsinki
KESTO
1,5 h
KIELI
englanti