Remi Vesala – showroom #2: hot minds
showroom on kuraattori Remi Vesalan eri muotoja kokeileva liikkuvan kuvan esittämiseen ja läsnäoloon perustuva tapahtuma, jossa sisällöt tihkuvat toisinaan myös näytön rajojen ulkopuolella. Nyt toisen kerran järjestettävän showroomin teemoja ovat halu, haastaminen ja kriittinen ruumiillinen ajattelu. Illan teoksissa pohditaan näiden teemojen yhteentulemia ja muunmuassa sitä, miten voisimme uudelleen kuvitella trans & queer ihmisten oikeuksia.
Illan aikana nähdään valikoima liikkuvan kuvan teoksia Frances Arpaialta, Karolina Kucialta, Wet Messiltä ja Inari Sandellilta sekä Rakel Jylhä-Vuorion ja Mia Wennerstrandin esitys. Tilassa on myös taideteos kolya kotovilta.
Ohjelma (ei esitysjärjestys):
Rakel Jylhä-Vuorio & Mia Wennerstrand
I Can’t Make These Rights Sound Right But That’s Alright on esitys, joka poistaa kansallisvaltion roolin transoikeuksien hahmottamisesta. Näyttämöllä pohdimme oikeuksia, jotka eivät pohjaa tai oikeuta itseään suhteessa lakiin. Nämä oikeudet pohjautuvat transfeminiinien materialistiseen tietoon elämästään. Me esiintyjät kysymme: kuka antoi sinulle oikeuden olla trans?
Frances Arpaia: A Trans with a Movie Camera (2018)
Ei-narratiivinen elokuvaessee, jossa transfeminiinisen representaation mahdollisuuksia elokuvassa hahmotellaan yhdessä.
Karolina Kucia: We Bites Us (2023)
Yleinen... Julkinen... Yksityinen... Ruumiin nesteet ja ruumiinosat näyttävät elävän omaa elämäänsä, kapinallisina, vieraina ja haluttomina. Ryhmä vaeltaa hirviömäisesti muotoaan muuttavassa todellisuudessa; elämän ja kuoleman, nykyisen ja tulevan sekä inhimillisen, kannibaalisen ja kyborgisen olemassaolon harmaalla alueella.
Inari Sandell: On Butterfly Logic (2024)
Videoessee tutkii perhosten liikekieltä, neurotyypillisyyttä suosivia yhteiskunnallisia normeja sekä autismiin liittyviä psykiatrisia interventioita ja historioita.
Perhosten ihmissilmään sattumanvaraiselta näyttävä tapa liikkua on tärkeää lajin selviytymisen kannalta. Teos esittää perhosen vastarinnan symbolina, joka vastustaa normatiivisia kognitiivisia ja kehollisia standardeja, ja ehdottaa, että poikkeavia liikkumisen ja ajattelun tapoja tarkasteltaisiin niiden omana loogisena järjestelmänään: arvokkaina, queereinä ja älykkäinä.
Wet Mess: A Bodiless Thing (2022)
Hämmennyksestä kiimaisena, enemmän kaaosta, enemmän tuntematonta kuin tuttua, maneerimme tuhanteen kertaan liioiteltuina. Ego, ruumiiton olento, haaroihin tarttuva, hieroen värisevää lihaansa kaupungin karheita pintoja vasten.
A Bodiless Thing vie meidät lihasvoimalla ladattuun, hiilihydraatteja kuluttavaan kuulumisen tunteen etsintään. Se pakottaa pohtimaan, missä määrin materiaalinen olemassaolomme määrittää käsitystämme itsestämme ja paikkaamme tässä maailmassa. Voimmeko todella olla niin kiimaisia, hikisiä, binääriä rikkovia, järjettömiä camp-tyyppejä liha-asujemme tuolla puolen?
kolya kotov: side hustle, 2024
Tapahtuman kuvitus ja taideteos tilassa .
BIO:
Remi Vesala on Helsingissä asuva freelance-kuraattori. Vesalalle tilanteet ja paikat, joissa kokoonnumme, ovat työn lähtökohtia. Hän pyrkii valtaamaan tilaa monimutkaisuudelle, teorialle ja tunteille.
Vesala on kuraattorivetoisen taidetilan Loun perustaja. Vesala työskentelee myös kokeellisen lyhytelokuvan parissa, usein yhdessä taiteilija Jade Kallion kanssa. Heidän elokuviaan on esitetty muun muassa rencontres internationales paris/berlinissä, Kasseler Dokfestissa ja Tampereen elokuvajuhlilla.
AIKATAULU
7.2.2025 klo 19.00
SIJAINTI
Parvisali, Tekstin Talo Lintulahdenkatu 3, Helsinki
KESTO
2h
KIELI
englanti
IKÄSUOSITUS
18+
HUOMIOITAVAA
Ohjelma sisältää välkkyviä valoja, alastomuutta ja seksuaalista sisältöä
SAAVUTETTAVUUDESTA
Tapahtuman kieli on englanti. Vain osassa teoksista on englanninkielinen tekstitys.
HINTA
10-40€
Lippukauppa